Revizyon ve ilave imar planlarına İmar ve Şehircilik Müdürlüğü de itiraz edecek

|

Keşan FM’de yayınlanan ve moderatörlüğünü Cavit Deniz'in yaptığı “Bunu Konuşalım” programına konuk olan Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, revizyon ve ilave imar planları ile ilgili vatandaşların sorularını yanıtlarken, Cumhuriyet Meydanı'nın, ticaret alanı olarak belirlendiği söylendi.

Geçtiğimiz gün yayınlanan ve saat 13.45 sıralarında başlayan programa, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan'ın yanı sıra, Keşan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sebahattin Eren ile Şehir Plancısı Güliz Uslu Ergenler de katıldı. Program öncesinde, revizyon ve ilave imar planları ile ilgili olarak, Keşan FM'in mahalle sakinlerinden aldığı sorular, Başkan Özcan'a iletildi. 18. madde uygulaması ile ilgili olarak, bu maddenin uygulanmasına nereden başlanacağı yönündeki soruyu cevaplandıran Mehmet Özcan"Özellikle yeni imara açılan bölgelerde daha önceden 18. madde uygulaması yapılmadığı için sıkıntılarını şuan da çekiyoruz. Bu nedenle yeni imara açılan yerlerden başlanacak. Planlarımız onaylandıktan sonra da 3 ay içerisinde imar programı yapacağız. Bölge bölge 5 yıllık bir imar programı yapacağız. Öncelikle de yeni imara açılan yerlerde 18. madde uygulaması yapılacak. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü kanun böyle diyor. İmar Kanunu’nun 18. maddesi,'Bir yeri sıfırdan imara açtığınızda burayı yerleşim alanına çevireceksin' der. Herkesin mülkiyetinden %40 kadar düşülür ve bu alanlara ayrılır. 18. madde uygulaması budur ve teknik olarak imara yeni açılan yerlerde uygulanır ve yasa; planlar onayladığı zaman, '5 yıllık imar programını yap ve 5 yılda burayı bitir' der. Ekonomik yükü bize ne getirir bilmiyorum ama ben isterim ki 5 yıldan önce bitirelim. Gidişat şeklimiz de bu olacak." dedi.

"Üniversite alanı içinde mülkiyeti olan vatandaşlar gelsin yerlerinin ne tarafa kayacağını kabataslak görsünler"

Yeni Mahalle'de, üniversiteye verilen 1200 dönümlük alanın olduğu ve bu alan içerisinde kalan özel mülkiyetlerin hukuki sorunlarının, yeni imar planlarıyla birlikte halledilip-halledilmesi yönündeki soruya da yanıt veren Özcan"Keşan bir yer vermiş ama hazine yerinden vermiş. Fiilen oraya bir tel örgü çekilmiş ama üniversiteye tahsis edilmiş gibi verilen yerlerin içerisinde şahıs yerleri de var. Yapacağımız 18. madde uygulamasında, şahıs yerlerini, içerideki hazine yerlerine eşdeğer alan olarak üniversitenin dışarısına çıkaracağız. Madem ki hazine tahsis etti üniversiteye, devletin yerlerini de öbür tarafta kendi sınırları içerisinde toplayacağız. Üniversite alanı içinde mülkiyeti olan vatandaşlar gelsin yerlerinin ne tarafa kayacağını kabataslak görsünler. Üniversitenin yanındaki bölgede, imar durumuna göre değerlendirsinler." diye konuştu.

Eren: "Müdürlük olarak biz bunlara itiraz edeceğiz "

Revizyon ve ilave imar planlarının itiraz sürecinde gelecek itirazlara, belediyenin de bu itirazları reddetme hakkının olup-olmadığı sorunu yöneltilen Özcan, şunları söyledi; "Düzeltmeleri zaten bu planı yapanlar ile belediye ortak yapar. Kendi yaptığımız şeye nasıl itiraz edeceğiz? Vatandaşın itiraz hakkını haklı görüp değiştirerek onaylayabiliriz ve yürürlüğe girebileceği gibi, itiraz hakkını haksız görür ve reddedersek de vatandaşın hukuki yolu açık oluyor." İmar ve Şehircilik Müdürü Sabahattin Eren de itiraz ile ilgili olarak “Müdürlük olarak bizim en az 8-10 tane bulduğumuz hata var. Gözden kaçmış veya atlanılmış hatalar var. Müdürlük olarak biz bunlara itiraz edeceğiz.” diye konuştu.

Ergenler: "Cumhuriyet Meydanı ticaret alanı olarak belirlendi"

Meydan Projesi'nde, revizyon ve ilave imar planlarında herhangi bir değişiklik yapılıp-yapılmadığı yönündeki soruyu ise Şehir Plancısı Güliz Uslu Ergenler cevapladı. 2015 yılının Ocak ayında, Cumhuriyet Meydanı'nda bir plan değişikliği yapıldığını dile getiren Ergenler"Mevcut alandaki bitişik nizamı 5 kat olan yerdeki ticaret alanlarının hepsinin mevcut inşaat alanları hesaplandı ve karşılığında da ona denk gelecek şekilde park alanı ve aradan geçen yol kaldırıldı. Kaymakamlığın önünden geçen yeni bir yol düzenlemesi yapıldı. Aynı eşdeğer şekilde inşaat alanı karşılığında, Cumhuriyet Meydanı ticaret alanı olarak belirlendi." şeklinde konuştu.

Özcan: "Çamlıkent Camii yanındaki 5 bin 500 metrelik alanı ticari alandan çıkartıp yeşil alan bıraktık"

Başkan Özcan, vatandaştan gelen "Çamlıkent’teki Yağlı Tohumlar deposunun yeri ne durumda?" şeklindeki soruyu da, şu şekilde cevapladı; "Orası eski planlarda resmi kurum tesis alanıydı. Yeni planlarda da bunu bu şekilde korumak zorundayız. Yarın Yağlı Tohumlar burasını başka bir yere taşırsa, belediyeye 'Burası yerleşim alanı içerisinde. İmar vasfının değiştirilmesini istiyoruz' der. Bunu ileride yapabiliriz. Çamlıkent Camii’nin orda sonradan fark ettiğimiz 5 bin 500 metrekarelik bir ticari alan vardı. Burayı niye kullanmıyoruz dedik ve proje hazırlattık. Sonradan vazgeçtik ve ticari alandan çıkartıp yeşil alan olarak bıraktık."

Özcan: "İtiraz sürecimizde planlamaya ters bir hata bulursak düzelteceğiz"

Sözlerinin son bölümünde, iyi bir plan yaptıkları kanaatinde olduklarını belirten Mehmet Özcan, sözlerini şöyle tamamladı; "Defalarca söyledim ve tekrar söylüyorum; İnsanın yaptığı bir şeyde kusur olur ama kasıtlı bir kusurumuzun olmadığına eminim. Gözden kaçmış bir şeyler olabilir. Gözden kaçırdığımız durumlarla ilgili bazı talepler aldık. Tekrardan gözden geçiriyoruz. Biz bu planları laf olsun diye askıya asmadık. Bir aylık askı sürecinden sonraki inceleme sürecinde taleplerin olabilirliliğini sonuna kadar zorlayacağız. Biz bu işi yaparken muhtemelen 25 yıllık bir geleceği çizeceğiz. İyi olursa 20 sene sonra kimse kimin yaptığını hatırlamaz. Kötü olursa 20 sene sonra bile bela okurlar. İtiraz sürecimizde planlamaya ters bir hata bulursak düzelteceğiz."

|