Veteriner İşleri Müdürlüğü 2017 yılında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi

|

Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden 27 Aralık 2017 Çarşamba günü yapılan açıklamada, müdürlüğün 2017 yılında yürüttüğü vektör mücadelesinin başarılı bir şekilde tamamlandığı belirtildi.

Sezon öncesinde ve sezon sonrasında yapılan çalışmalar ile etkin bir mücadele gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar yer verildi: “Müdürlüğümüzce önceliğimiz larva mücadelesidir. Bunun için öncelikle jit alanları (sinek üreme alanları) ile fiziksel mücadelemiz tüm yıl boyunca devam etmektedir. En önemli sivrisinek jit alanlarından biri olan dere yataklarının ıslahı sağlanıp su akış debilerini yükseltme çalışmaları yapılmış suyun akış hızını azaltan faktörler ortadan kaldırılmıştır. Karasinek jit alanları olan çöp konteynerleri düzenli olarak ilaçlanmış, kireçlenmesi sağlanmıştır. Ayrıca çöp konteynerlerinin dezenfeksiyonu için konteyner yıkama aracı alınması talebinde bulunulmuştur. Vektörler ile mücadele çalışmalarımız 12-21 günlük periyotlar halinde çöplük alanları, pazaryerleri, gübrelik alanlar ahırlar, rögarlar, çeltik alanları, dereler, kuyular, kanalizasyon, göletlerde olmak üzere yaklaşık 455 hektar alanda 8 defa tekrarlanarak toplamda 3640 hektar alana yapılmaktadır. Ayrıca erişkin (uçkun) sivrisinek ve karasineklere karşı rüzgar hızının 15 km/h‘in altında olduğu uçuş faaliyetlerinin yoğun olduğu (20:00-23:00) akşam saatlerinde mücavir alanlarımız Yayla Sahili, Erikli Sahili, Danişment Sahili ve Mecidiye sahili, İlçemiz sınırlarına yeni katılan İzzetiye ve Paşayiğit mahalleleriyle birlikte 12 mahallemizde ULV çalışmaları yapılmıştır. Kemirgenler ile mücadelede fosseptikler, bodrumlar, rögar girişleri, kanalizasyon çıkışları, terkedilmiş binalarda rodentisit kullanılarak kemirici popülasyonu kontrol altında tutulmaktadır. Rodentisitlerin içindeki acımtırak bitrex maddesi ile hedef dışı diğer canlıların zarar görmesi engellenmiştir.”

Sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili çalışmalarının da kesintisiz bir şekilde devam ettiğine işaret edilen açıklama şöyle sona erdi: “Yine vatandaşlarımızdan gelen 65 adet vektör şikayeti ekiplerimizce biyosidal ürün uygulanarak vektörler bertaraf edilmiştir. Ocak ayından bugüne dek 525 şikayete gidilmiştir. 290 sahipsiz sokak hayvanı kısırlaştırılıp, kuduz aşıları ve tedavileri yapılmıştır. 69 adet kedi kısırlaştırılmış olup; 24 adet sokak köpeğimizi de müdürlüğümüz sahiplendirmiştir. Keşan’da belli noktalarda toplam 10 adet mama ve su odağı, Yayla Sahili’nde toplam 6 adet su odağı yerleştirilmiştir. İhtiyaç dahilinde buralara ekiplerimiz odaklara mama ve su koymaktadırlar. 2016-2017 yıllarında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli 8 okulumuzda 5. sınıf ve 6. sınıf öğrencilerimize sahipsiz sokak hayvanları ve biyosidal haşeretla mücadele konulu eğitim seminerlerimizi verdik ve yeni öğretim yılında da seminerlerimize devam edeceğiz. Konu ile ilgili hazırladığımız broşürlerimizi öğrencilerimize ve halkımıza dağıttık.”

|